Get Involved

 

YPEF - the biggest European school contest dedicated to forests and forestry - click on Get Involved

 Witamy!

Vítajte !

Willkommen!

Vítejte!

Tere tulemast!

Sveiki atvykę!

Laipni lūgti!

Kalosorisate!

Bem-vindo!

Вітаєм Вас!

Üdvözöljük!

Bine ati venit!

Willkommen!

Živijo!

 

Yassou!

 

 

Üdvözöljük a "Fiatalok Európa Erdeiben" ("Young People in European Forests" YPEF 2011/2012) nemzetközi tanulmányi versenyben!Ud


Booklet in English

 

Lezajlott a „Fiatalok az európai erdőkben” nemzetközi tanulmányi verseny magyarországi döntője

Hungarian YPEF final Tíz iskola, tizenegy csapatának részvétele mellett került megrendezésre a „Fiatalok az európai erdőkben” ("Young People in European Forests"– YPEF) nemzetközi tanulmányi verseny hazai döntője, ahol az idei évben a Baár-Madas Református Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak.

A nemzetközi versenyt 2012-ben az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és YPEF Nemzetközi Versenybizottság immár másodszor hirdette meg, a lebonyolítást az OEE mellett a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai-, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny szervezői végezték.

A verseny kiíróinak célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, a természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket, és az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket. Ezzel közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A kezdeményezéshez 19 európai ország csatlakozott, a 2012-es versenyben 11 ország több ezer diákja méri össze tudását.

A magyarországi verseny első fordulója –melyben csaknem félszáz iskola, háromszáz diákja vett részt – szoros eredményt hozott, csupán néhány pontnyi különbség döntött annak az első 11 csapatnak a javára, akik bejutottak az országos döntőbe. A döntőben a verseny feladatait angol nyelven kellett megoldani. A jó eredményhez alapvető volt tehát a stabil angol nyelvtudás, mivel a legeredményesebben szereplő csapat képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőben, melynek helyszíne 2012-ben Észtország. (A 2011-es verseny lengyelországi döntőjében a magyar csapat diákjai szerzeték meg az első helyet!)

A döntő eredménye:
-    Baár-Madas Református Gimnázium (40 pont)
-    Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged (35 pont)
-    Kőbányai Szent László Gimnázium  (34 pont)
-    Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata (32 pont)
-    Ferences Gimnázium, Szentendre (30 pont)
-    Kőbányai Szent László Gimnázium  (28 pont)
-    Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye (24 pont)
-    FMÖ Táncsics Mihály Gimnáziuma (22 pont)
-    Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg (22 pont)
-    Katona József Gimnázium, Kecskemét (21 pont)
-    Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola (15 pont)

További információ és a részletes versenyleírás a hazai szervezők honlapján és a verseny nemzetközi honlapján érhető el: www.ypef.eu; www.oee.hu;


Hungarian YPEF final Hungarian YPEF final Hungarian YPEF final

Országos Erdészeti Egyesület

 

Lezajlott az európai erdőkről szóló nemzetközi tanulmányi verseny első fordulója


46 iskola, kereken 100 csapata vett részt a 2012. évi „Fiatalok Európa Erdeiben” („Young People in European Forests”) nemzetközi tanulmányi verseny első fordulójában. A versenyt Magyarországon az Országos Erdészeti Egyesület és a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai-, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny szervezői bonyolították le.


Az ország szinte valamennyi régiójából nevezett szakközépiskolák és gimnáziumok diákjai, csaknem 300 fő, részvétele mellett zajlott le az első forduló. A diákok az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta tesztfeladatban, és a magyar erdőkről szóló esszé írásában mérték össze tudásuk.

A verseny szoros eredményt hozott, csupán néhány pontnyi különbség döntött annak az első 11 csapatnak a javára, akik bejutottak az országos döntőbe. A döntőben a verseny feladatait már kizárólag angol nyelven kell majd megoldani. Szükséges tehát a stabil angol nyelvtudás, már csak amiatt is, mert az ott legeredményesebben szereplő csapat képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőben, melynek helyszíne 2012-ben Észtország.

A verseny célja, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, erdészeti tevékenységeit, az erdők szerepét a természet és környezetvédelemben, az erdőkben előforduló fontosabb növény és állatfajokat. A fiatalok ezáltal közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A részletes versenyleírás a hazai szervezők honlapján és a verseny nemzetközi honlapján érhető el: www.ypef.eu; www.oee.hu;  

 

A döntőbe jutott iskolák:

-   Baár-Madas Református Gimnázium

-   Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

-   Eötvös József Gimnázium és Kollégium

-   Jurisich Miklós Gimnázium

-   FMÖ Táncsics Mihály Gimnáziuma

-   Kőbányai Szent László Gimnázium (2 csapat)

-   Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye

-   Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola

-   Ferences Gimnázium

-   Katona József Gimnázium

 A részletes eredményeket tartalmazó excel fájl a www.oee.hu honlapról letölthető.

 Országos Erdészeti Egyesület

 

Mr. Janez Potočnik - európai környezetvédelmi biztos a YPEF 2011/12 verseny védnöke!!

Mr. Janez Potočnik - European Commissioner for Environment 2011. december 21-én Dr. Janez Potocnik, európai környezetvédelmi biztos levelet küldött a YPEF Nemzetközi Verseny Bizottságnak, melyben tájékoztatta a bizottság tagjait arról, hogy elvállalja a YPEF versenyen 2011/12-es megrendezésének védnökségét.

 

“… Teljes mértékben támogatom azt a megközelítést, melynek célja az integráció és az oktatás. Fontosnak tartom, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az erdők védelmére, különösen a legfiatalabb generáció érdekében. Üdvözlöm ezt a kezdeményezést, és örülök, hogy felajánlhatom védnökségemet. …”

 

 

Message of Mr. Janez Potočnik - European Commissioner for Environment to participants of the second edition of YPEF contest.


Köszönjük a Biztos úrnak, hogy támogatja a kezdeményezésünk!

 

 

YPEF Nemzetközi Verseny Bizottság bejelentette YPEF 2011/12-es megrendezését!

 

A YPEF Nemzetközi Verseny Bizottság a 2011. december 7-én Varsóban megtartott találkozója során bejelentette az európai erdőkről és erdészetről szóló verseny második alkalommal történő megrendezését. Az alábbi 11 ország már deklarálta részvételét a versenyben: Ausztria, Cseh Köztársaság, Észtország, Németország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Románia és Szlovénia.

Meeting of the YPEF International Contest Commission in Warsaw on 7th of December 2011

A verseny nemzeti fordulói február 1. és május 31. között kerülnek megrendezésre. A nemzeti döntő nyertes csapata vehet részt az európai döntőben, ami szeptember 26-27-én kerül megrendezésre az észtországi Sagadi-ban.

Más európai országok fiataljait is felhívjuk a YPEF 2011/2012 versenyen való részvételre!
 

More Info »

 

 

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!
Tisztelt Tanárnő/Tanár Úr!
Tisztelt Versenyző!


Köszöntjük Önöket a YPEF 2012-es versenyben, melyen mintegy félszáz iskola több mint száz csapata jelezte részvételét.

A versenyfelhívásban szereplő módon a verseny első fordulójára 2012. február 29-én kerül sor.

Kérem, hogy iskolájuk az OKTV versenyszabályzatának megfelelően biztosítsa a verseny lebonyolítását 2012. február 29-én 14.00-16.00 óra között. A versenyfeladatok megoldására minden nevezett iskolában egy napon kerül sor, elkerülendő a kérdések nyilvánosságra kerülését. A feladatokat (a nevezett csapatok számának megfelelően) a versenyt megelőzően juttatjuk el az iskolákhoz az adatlapon megadott címre, az igazgatónak címzett küldeményként.
FONTOS! Amennyiben az iskola címére a regisztráció megerősítése e-mailben még nem érkezett meg, vagy a feladatsor 2012. február 24-ig nem érkezik meg, kérjük, hogy jelezzék a lent megnevezett szervezőknek!

A megoldott feladatlapokat, az iskola körbélyegzőjével hitelesítve kérjük visszajuttatni (február 29-i, vagy március 1-i postabélyegzővel) az Országos Erdészeti Egyesület címére: 1021 Budapest, Budakeszi út 91. A későbbi postai bélyegzéssel érkező feladatmegoldásokat nem tudjuk figyelembe venni.

Az első fordulóban egy, a www.ypef.eu oldalról letölthető angol nyelvű tudásanyagra ( http://old.ypef.eu/files/booklet/booklet_angielski.pdf) épülő teszt és egy, a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé a feladat (a tudásanyag hazánkra vonatkozó része magyarul megtalálható az OEE honlapján). Mind a kettőt magyar nyelven kell megoldani. Az esszéhez a www.oee.hu oldalon található egyéb információs anyagokat (http://oee.hu/pages/template1.aspx?id=1531131) is kiemelten ajánljuk a diákoknak. Az esszé írásánál a lexikális tudás mellett a stílus és kreativitás is pontozva lesz.

Az eredményeket az OEE honlapján tesszük közzé. Az első 10 csapat jut be az országos döntőbe. A javítás és pontozás kérésre megtekinthető az OEE székhelyén.

Szervezőként fenntartjuk a jogot, a feladatsor ismételt, ellenőrzött körülmények közötti megíratására, amennyiben a feladatmegoldás tisztaságával kapcsolatban kétely merülne fel.

A YPEF-ről, indulásáról, céljairól, valamint a 2011-es versenyről számos információ található, a már említett www.ypef.eu honlapon. Az aktuális információkat itt és az Országos erdészeti Egyesület honlapján is közzétesszük.

Bármilyen kérdés felmerül Önökben, kérem, bizalommal forduljanak hozzánk, szervezőkhöz.

Amennyiben csapatuk az indulástól bármilyen oknál fogva visszalép, azt kérjük, szíveskedjenek jelezni.

Eredményes felkészülést kívánunk.


Üdvözlettel:

Kovácsevics Pál
OEE Közönségkapcsolatok Szakosztály
Tel: (+36) 3743222
Mobil: (+36) 30-3034595
Fax: (+36) 1-3743206
Mail: kovacsevics.pal@aesz.hu

Hoczek László
Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi T.V.
Mobil: (+36) 20-5303848
Mail: ypef@roth.nyme.hu

 

 

Felhívás

Az Országos Erdészeti Egyesület és az "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Versenybizottsága nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet

Fiatalok az európai erdőkben – 2012 címmel


A verseny célja:

Európa, mint kontinens, az Európai Unió, valamint a csatlakozott nem uniós országok, rendkívül változatos természeti és gazdasági környezetet hordoznak. E változatos környezet egyik természetes eleme az ERDŐ, mely megjelenésével, jellegzetes növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, az ott folyó tevékenységekkel alakítja a tájat és a benne élő emberek mindennapi életvitelét. Az erdő Európa talán utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál az ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Országonként más és más erdők és erdészeti feladatok jellemzik Európát.
A verseny célja, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, erdészeti tevékenységeit, az erdők szerepét a természet és környezetvédelemben, az erdőkben előforduló fontosabb növény és állatfajokat. A fiatalok ezáltal közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.
A versenyhez csatlakozott országok (melyek száma folyamatosan bővül): Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Spanyolország, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus.

A jelentkezés feltételei:

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 13 évesnél és nem lehetnek idősebbek 19 évesnél a 2011-12-es tanévben.
A verseny nyelve ANGOL (legalább egy csapattag esetében a nyelvtudás feltétel). A verseny nemzeti szakaszában az első fordulóban a feladatok egy része angol, egy másik része magyar nyelven kerül megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A felkészülési anyag:

A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján található meg (www.ypef.eu), további anyagok érhetőek el a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján (www.oee.hu).

A verseny ütemezése:

A verseny nemzeti szakasza 2 fordulós. A két forduló alapján a legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. Ennek helyszíne 2012-ben Észtország. A verseny ütemezése hamarosan olvasható lesz a verseny honlapján. (www.ypef.eu)
Az első fordulóban az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait. A verseny nyelve: magyar. Tervezett időpontja: 2012. február 20-29.
A második forduló során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2012. április 23-28.
A nemzetközi döntőbe kerülő csapatra kétfordulós megmérettetés vár. Az első egy teszt feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból. A második fordulóban a csapat egy prezentációt tart a többi ország csapatának, amelyben feladata, hogy a lehető legérdekesebben (sokrétűbben) mutassa be országának erdeit. Ez lehet számítógépes prezentáció, drámajáték, stb.) A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2012. szeptember.

Jelentkezés:

A verseny hazai szervezőinél, az alábbi címeken:
ypef@roth.nyme.hu és info@oee.hu (A jelentkezést mindkét címre el kell küldeni!)
Jelentkezési határidő: 2012. január 16.

more information about the first edition of the ...